De Trappisten Feesten 2017

26ste Trappisten feesten ten voordele van Chiro Hiro Niel.

Een periode van 25 jaar, heet zowaar een “generatie”. De Trappistenfeesten ten voordele van Chiro Hiro hebben dus hun eerste generatie achter de rug.

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober nemen we de start voor de tweede generatie. De hype rond de Trappistenbieren is nog lang niet voorbij, en hoewel er overal ten lande Trappistenavonden, -proeverijen, -cafés en dergelijke worden georganiseerd, blijven de Nielse Trappistenfeesten, zonder chauvinistisch te worden, toch veruit één van de betere initiatieven op dit vlak. Het succes van deze feesten is zeker het feit dat de organisatoren, hoewel dit niet eenvoudig is, er telkens in slagen om alle Trappistenbieren, in haast alle variëteiten aan te bieden. Bovendien wordt niet enkel de nadruk gelegd op bier, ook originele Trappistenlikeuren uit een Nederlandse, Duitse of Oostenrijkse abdij kunnen geproefd worden, zelfs de koffie is afkomstig uit een Afrikaanse Trappistenabdij. Ook tracht men telkens een nieuwigheid aan te bieden: dit jaar is de thee eveneens afkomstig uit Trappistinnenkloosters uit India en Congo.

Ook nieuw is een alcoholvrij elixir afkomstig van de Franse Trappistenabdij N. D. d’ Aiguebelle. Een steeds toenemend succes heeft ook de verwenkoffie met de eerder voornoemde arabica koffie uit de Kameroense Trappistenpriorij N. D. de Koutaba, met daarbij een koekje van de Trappistinnenabdij N. D. de Soleimont (Fleurus), een chocolade bouchon van de Franse Trappistinnenabij N. D. du Val d’ Igny en een Trappistenlikeurtje.

Uiteraard is er nog steeds het klaasplankje met een keur aan Trappistenkazen.

Enkel de witte en de Rosé wijn is afkomstig uit een abdij van een andere orde, omdat de wijnproductie in de Trappistenabdijen meestal is weggevallen, of anderzijds te duur of in België niet kan bekomen worden. Wat ook niet in een Trappistenklooster vervaardigd wordt, maar daarom niet minder lekker en ook succesvol op onze feesten zijn de La Trappe-bitterballen. Aangezien onze feesten succes blijven hebben is misschien het enige nadeel, dat onze sfeervolle kapel te klein geworden is; bij goed weer is dit echter geen probleem, gezien wij voldoende plaats buiten ter beschikking hebben. Bij slechter weer zoals nu, bieden we ook hier een oplossing aan, we zetten gewoon een tent op de speelplaats. Maar omdat goed weer altijd leuker is, vragen we aan de broeders en zusters Trappisten om voor goed weer te bidden.

Edoch een ware epicurist laat zich niet afschrikken door het weer om het “Tomorrowland van de Trappistenliefhebbers” bij te wonen.

IN PARADISUM DEDUCANT TE TRAPPISTI

Affiche 2017